Information om rapportering av missförhållande enligt Visselblåsarlagen
När ett meddelande eller en anmälan kommer in till universitetet registreras den och får ett diarienummer. Eftersom universitetet är en myndighet kan ditt meddelande bli en allmän handling. Det innebär att vem som helst har rätt att begära att få ta del av den. Rätten att ta del av en allmän handling kan däremot begränsas av sekretess. Universitetet gör alltid en så kallad sekretessbedömning som kan innebära att uppgifter som omfattas av sekretess inte lämnas ut.
Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) innehåller bestämmelser som skyddar identiteten på den som rapporterar om missförhållanden. Även andra uppgifter kan omfattas av sekretess. Förutsättningen för sekretess är att rapporteringen omfattas av lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, Visselblåsarlagen. Rapporteringen ska avse missförhållanden i ett arbetsrelaterat sammanhang som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram. Den som rapporterar ska tillhöra den krets av rapporterande personer som lagen anger.
Rapporteringen ska inte göras anonymt eftersom det då inte går att avgöra om du omfattas av Visselblåsarlagens skydd. Ärendet kan dessutom bli svårare att utreda och du kan heller inte få någon information om hur utredningen fortlöper.
Om ditt meddelande inte omfattas av Visselblåsarlagen så avgör universitetet hur det istället ska hanteras. Observera att universitetet även har andra kanaler för att anmäla händelser, beroende på vad det gäller, se Medarbetarwebben. Se till att du anmäler ditt ärende på rätt sätt.